joi, 16 iunie 2016

Inchirierea unei locuinte in Germania


Anii 2015-2016 au adus in Germania zeci de mii de refugiati. Pe langa acestia, mii de emigrati din intreaga Europa au venit sa lucreze aici.
Acest numar mare de straini se reflecta cel mai puternic pe piata imobiliara. In prezent este destul de dificil sa inchiriezi un aparatament. Eu si prietenul meu am cautat cateva luni de zile bune pana cand sa reusim sa gasim o casa. Asta in ciuda faptului ca amandoi avem un job full time, destul de bine platit. Dar de ce?
Pai pentru ca, la fel ca multe alte lucruri, Germania nu se aseamana nicio clipa cu Romania la capitolul inchirieri de apartamente/ case. Ce inseamna asta?

Ca atunci cand tu iti exprimi dorinta sa inchiriezi o casa, care iti place, este ca si cum ai aplica pentru un job. Tu si alti 20-30 de oameni. Cum asa?
Pai, indiferent daca vei dori sa iti gasesti o locuita printr-o agentie imobiliara sau direct la proprietar, la ora la care vei merge tu sa viziteti aparamentul vor mai fi alti 10-15 oameni interesati.

Celor care le place apartamentul, li se cere sa completeze un formular. Acolo ti se cer informatii despre:
- salariu
- vechimea la locul de munca 
- tipul de contract- pe termen limitat sau nelimitat
- daca ai avut probleme cu legea in Germania
- cate credite si ce tip de credite ai
- daca ai copil/catel si alte informatii de acest tip.

Mai departe, toate formularele merg la proprietar, care reduce lista la cateva persoane. Daca te afli printre potentiali chiriasi, informatiile oferite de tine, vor trebui dovedite prin acte. Astfel, iti va trebui sa atasezi cererii de inchiriere si fluturasul de salariu si o copie dupa contract, de unde sa reiasa vechimea la locul de munca si perioada pe care esti angajat.
Practic, este un proces de selectie mai pretentios decat unul pentru un job.
Este interesanta mentalitatea lor, pentru ca unii proprietari aleg sa astepte chiar si 1 an pana sa inchirieze apartamentul. Atunci cand nu sunt multumiti de actualii doritori. Vor in felul asta sa fie scutiti de probleme cu plata chieriei, a utilitatilor etc. Asta si pentru ca legea protejeaza chiriasul destul de mult in Germania. (Dar despre drepturile chiriasului vom vorbi intr-o postare viitoare).

Trebuie spus ca probleme mai mari au cei cu animale de companie si copii. Foarte multi dintre proprietari nu accepta copii si animalele. Noi avem 2 catei. Prin urmare, cautarea ne-a fost cu mult ingreunata. Intr-un final am gasit. Un apartament destul de dragut, dar din pacate intr-un bloc nerenovat si destul de vechi. Cum timpul nu era de partea noastra si nici catei, l-am acceptat fara sa mai stam prea mult pe ganduri.

Ce mai trebuie spus este faptul ca aproape 90% din apartamentele date la inchiriere sunt nemobilate. Complet nemobilate. Trebuie sa cumperi tu totul. Inclusiv mobila de bucatarie. Deci trebuie sa te astepti la o investitie destul de maricica atunci cand planuiesti o mutare.
Partea frumoasa in Germania este ca sunt multe magazine cu mobila de calitate la mana a doua, de unde poti sa iti mobilezi complet apartamentul. Preturile sunt pe sfert, iar mobila de calitate. Dar acest subiect il vom relua intr-o postare viitoare.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu