duminică, 19 iunie 2016

Firmele de Zeitarbeit in Germania

Pe piata muncii din Germania, un rol foarte important il joaca firmele de Zeitarbeit. Aceste firme au o activitate similara cu site-urile de joburi din Romania, numai ca incaseaza foarte multi bani din salariul angajatului simplu. In Germania, in mod curios, activitatea acestora este incurajata atat de firme, cat si de stat.

Ce sunt firmele de Zeitarbeit?

O firma de Zeitarbeit este practic un intermediar intre angajat si angajator. Ca sa intelegeti cum functioneaza, vom lua un exemplu intamplator... firma Brodos, cu sediul in Erlangen. Aceasta firma a facut in urma cu cateva luni angajari in masa. A avut nevoie de vreo 50 de persoane pentru posturi ce vizau impachetarea si scanarea produselor. Atunci a luat legatura cu o firma de Zeitarbeit. Cele doua firme negociaza un contract - cum/ce/cat se lucreaza si cum este platit. Din acel moment, responsabila cu ocuparea posturilor disponibile, ii revine firmei de Zeitarbeit.
Ea este cea care pune anunturi pe internet in care spune ca angajeaza persoane pentru jobul X. Indata ce au primit CV-uri, firma de Zeitarbeit ia legatura cu persoanele interesate. Le cheama la un asa zis interviu si le prezinta jobul respectiv. 
Daca persoana respectiva este interesata de job, aceasta incheie un contract cu firma de Zeitarbeit. (Atentie! Deci, persoana devine angajatul firmei de Zeitarbeit si nu firmei, in cazul nostru, Brodos!!!)


Cum esti platit daca lucrezi pentru o firma de Zeitarbei?

Firmele de Zeitarbeit platesc pe ora. In majoritatea cazurilor, ele practica pretul minim pe economie in Germania. Adica 8,5 euro/ora. Evident, munca pe care persoana o presteaza face in realitate mult mai mult decat 8.5 euro/ora. Dar diferenta, merge evident in contul firmei de Zeit Arbeit. 

Ce fel de joburi ofera Firmele de Zeitarbeit?

Asa cum am spus, firmele de Zeitarbeit sunt solicitate de catre angajatori antunci cand au la dispozitie un numar mare de joburi disponibile. Prin urmare, cele mai mult joburi vor fi de Production-Hilfe. Adica, joburi in diverse fabrici, in productie. De cele mai multe ori, joburile nu sunt cele mai usoare. Dimpotriva, sunt solicitante, iar pentru multe dintre ele este nevoie de forta bruta. Si atat. Partea buna, este ca in afara de forta fizica, la aceste joburi, nu este nevoie sa cunosti limba germana la un nivel prea avansat. De fapt, poti face fata si cu un nivel de incepator. Practic, un strain se poate angaja prin intermediul unei firme de Zeitarbeit, dupa numai 2-3 luni de curs de integrare.
Acesta este si motivul pentru care exista atat de multe firme de Zeitarbeit in Germania. Tinta sunt strainii care nu vorbesc germana.

Daca ar fi sa sintetizam Avantajele firmelor de Zeitarbeit, acestea ar fi:

- ofera si persoanelor care nu stiu limba o sansa sa se angajeze
- ti se incheie un contract de munca pe 1-2 ani iar in Germania asta este foarte important pentru orice tip de imprumut, credit, inchiriere locuinta
- contractul pe care il ai cu firma de Zeitarbeit este un contract normal de munca in care ai dreptul la concedii
- in multe cazuri esti platit cu 8.5 euro/ora iar transportul catre locul de munca iti este grantat si asigurat de firma de Zeitarbeit

Evident, dezavantaje sunt mai mari:

- este platit cu mult SUB pretul pe care l-ai obtine daca ai avea contract direct cu firma 
- de cele mai multe ori munca este una dificila
- programul de munca este cele mai multe ori extrem. Incepe de la ore mici, se termina la ore tarzii.

Ca o parere personala, pentru perioada de integrare, un job prin intermediul unei firme de Zeitarbeit nu este cel mai rau lucru. Dar e de preferat sa fie o etapa care sa se incheie rapid. :) 

8 comentarii:

  1. Buna seara ! Va deranjez cu o intrebare ...
    Lucrez pentru o zeit firma in Germania si fac 18 luni. M-ar interesa daca as refuza un transfer al firmei as mai putea lua somaj ?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna seara!
      Spuneti-mi va rog, despre ce fel de transfer este vorba? Lucrati ca si tehnician la nivel national sau despre ce fel de transfer este vorba?
      Pentru a lua somaj, este necesar sa fiti dat afara dar nu din cauza dvs.
      Daca doriti sa fiti dat afara cel mai simpla modalitate este sa mergeti la medic pentru investigatii mai amanuntite... De exemplu, durerile de spate nu se pot demonstra niciodata, dar nici contrariul! Iar probleme cu spatele are toata lumea...
      Va multumesc pentru trecere si va mai astept!

      Ștergere
  2. Bună seara va rog frumos sa ma ajutați eu lucrez cu o zeitfirma de 4 luni acu o luna mau bagat la o fabrica de carti după o luna de zile mau scos de acolo acu vor sa ma bage forțat în concediu pana în data de 4.1.2021 din care mi se plătesc doar 8 zile celelalte nu este normal asa ceva eu am vorbit la fabrica de carti unde am lucrat si vor sa ma ia fest problema e ca zeitfirma cere prea mult um pot proceda în cazul acesta sau trebuie sa aștept un anumit timp sa ma pot angaja la fabrica la care am lucrat prin intermediul zeitfirmei. Mulțumesc

    RăspundețiȘtergere
  3. Lucrez și eu la o fabrică dar cu leit firma acum fac 6luni cu ei dar fabrica la care lucrez vrea să mă preia de la leit firma, numai că contractul meu e pe un an cu leit firma.As vrea să știu dacă aș avea ceva șanse să ajung la firma direc .Mă pot prelua după 6luni

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, sigur ca puteti fi preluat/a direct de catre firma. De obicei acest lucru este reglementat intre firma de Yeitarbeit si compania la care se lucreaza. Daca sunteti preluat direct de catre firma, si firma de Zeitarbeit are avantaje (de obicei primeste subventii de la stat). Deci asta se reglementeaya intre cele 2 firme, cu acordul dvs.

      Ștergere
  4. Bună ziua, lucrez la o firmă în Germania în 3 decembrie o să fac 2 ani, dar în tot acest timp firma la care lucrez eu este singura din zona în care face un lucru cel puțin pentru mine este foarte neclar, adică după fiecare 9 luni ne mută la alte fabrici și cheia este pentru a nu mării salariul, și după 2 ani firma este obligată să facă contract pe nedeterminat, dar la fel ne tot mută după fiecare 9 luni. Întrebarea mea este normal și legal chestiile astea?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Buna ziua,
      contractul pe care il aveti este cu firma de Zeitarbeit? Este o firma de Zeitarbeit cea pentru care lucrati?
      Daca da, chiar si ar ar trebui sa va poata face un contract nedeterminat de munca.

      Ștergere