miercuri, 15 iunie 2016

Cursul de integrare pentru limba germana


Una dintre cele mai mari bariere de care se lovesc romanii atunci cand vin in Germania este limba. In cazul in care nu cunosti germana dinainte sa ajungi aici, trebuie sa stii ca... este greu. Dar nu imposibil!!
Multi cred ca daca stiu limba engleza lucrurile se simplifica considerabil. Asta este numai partial adevarat.
In viata de zi cu zi, la magazine, in farmacii, la chisee, absolut peste tot, limba germana este obligatorie! Nu poti cumpara o paine daca nu stii limba. Ideea ca engleza este suficienta este total falsa. Este adevarat ca sunt multinationale in care se vorbeste numai in engleza. Dar daca nu ai norocul sa lucrezi intr-una, trebuie sa inveti germana.

Dar din fericire, statul german sprijina strainii care ajung aici. Peste tot, in toate orasele se gasesc scoli de integrare. Aici se preda germana intensiv. Pentru strainii care nu au un job, dar care locuiesc legal in Germania, cursurile sunt gratuite. Pentru ceilalti, 120 euro pe luna.
La cele mai multe scoli, cursurile se tin dimineata de la 8.30, de la 13 sau de la ora 17. In fiecare zi cate 4-5 ore. Cursul dureaza intre 6-8 luni. Daca te tii de treaba, dupa aceasta perioada vei avea un nivel de germana mediu. Adica B1. Nivelul iti va fi atestat printr-un test care se da la finalul cursului. Examenul cuprinde 4 probe. (Subiectul il vom relua in postarile viitoare)

Daca obtii acel certificat de B1, vei putea ulterior sa iti gasesti destul de rapid de munca. Evident, depinde si ce anume cauti. Daca ai o diploma universitara si vrei sa fie recunoscuta si sa lucrezi direct pe profesia ta, va fi greu. Atunci vei avea nevoie sa continui cursul de germana pentru nivelul de B2 sau C1. Daca vrei sa gasesti un job intr-o fabrica, unul de rutina care sa-ti permita sa te intretii in timp ce inveti mai bine limba, asta este posibil imediat ce ai terminat cursul.

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a incepe cursul de integrare:

1. Trebuie sa te inregistrezi la evidenta populatiei, in localitatea in care locuiesti. Pentru asta, evident  ai nevoie de o locuita stabila. La primarie trebuie sa mergi cu proprietarul casei in care locuiesti, astfel incat el sa confirme ca te-a luat in spatiu. Birocratia este mult simplificata la ei. Asa ca nu te astepta sa pierzi mai mult de 15 minute pentru asta.
2. Cu actul de la primarie, alaturi de buletin si o copie, mergi la o scoala de integrare. (pentru Integration Kurs)
3. Aici se face o cerere pentru Ministerul de Emigrati, in care se solicita in numele tau sa ti se permita inceperea cursului.
4. Dupa 15 zile primesti un raspuns de la Minister, in care esti informat daca solicitarea ti-a fost aprobata sau nu. In 90% din cazuri raspunsul este mereu Da. Dar in functie de zona si orasul in care te afli, Ministerul te poate pune pe o lista de asteptare in ceea ce priveste inceperea cursului. La noi a durat 1 luna de zile.
5. Dupa ce primesti raspunsul, te intorci la scoala unde ai facut cererea. Acolo ti se confirma cand anume poti incepe.

Ei bine, aceasta este primul pas dintr-un proces destul de lung de integrare. Dar poate, cel mai important. Mai ales daca nu stii limba.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu