duminică, 26 iunie 2016

Impozitul pe caine in Germania. Ce trebuie sa stii?

Germania este un reper economic in intreaga lumea. Dar o mare parte din buget provine si din impozite. Care nu sunt nici aici putine! 
De exemplu, in Germania exista un impozit la care demnitarii din Romania nu s-au gandit (si sper nici sa nu se gandeasca intr-un viitor prea apropiat): Impozitul pe caine!
Da, in Germania, indiferent de regiunea despre care vorbim, proprietarii de caini trebuie sa plateasca un impozit anual. Taxa difera de la o regiunea la alta, si de la oras la oras.
De exemplu, noi avem doi catei si locuim in Nürnberg. Cateii nostri sunt rasa mica - bichon havanese. 
Pentru fiecare dintre ei, impozitul a fost fixat la 120 de euro pe an.Tot in Landul Bavariei, dar in orasele mai mici sau in sate, taxa este aplicata in functie de rasa. Adica pentru un catel de talie mica, ca ai nostri, taxa era in jur de 80 de euro pe an. In Nürnberg, insa, si cu siguranta in alte orase taxa este una si acceasi pentru orice tip de caine. Pe unii in avantajeaze, pe noi insa ne-a dezavantajat. 
Dar ce sa facem? Trebuie sa platesti! In caz contrar, amenda este destul de mare. 

Ce trebuie sa faci?

Pentru a achita impozitul pentru caine, trebuie sa mergi la primarie.
Actele de care ai nevoie sunt:
- buletinul
- dovada ca ai o locuinta stabila in Germania
- pasaportul catelului (pasaportul se obtine dupa ce cainelui i-a fost implantat microcipul)
- datele contului bancar

In Germania un avantaj este ca iti poti plati orice tip de obligatie fiscala in rate. Asa incat, poti opta pentru achitarea impozitului pentru caine in rate. Pe o perioada de 6 sau 12 luni. Cum preferi. 
Dupa ce ai stabilit toate aceste detalii, vei primi un fel de "medalion" rosu, metalic. Acesta se numeste in germana Steuermarke. Dupa ce il vei obtine, este obligatoriu ca de fiecare data cand catelul iese afara sa poarte acest Steuermarke.


Ce se intampla daca nu platesti impozitul?

Scutiti de plata acestui impozit sunt persoanele cu handicap, cele care au nevoie de "asistenta" cainilor. Ca de exemplu orbii.
Evident, am cunoscut persoane sanatoase :) care pur si simplu nu au platit niciodata impozitul pentru catei. Cunosc un caz in care cateii aveau 8 ani si, in toata aceasta perioada, proprietarul nu a platit niciodata impozitul aferent pentru caini. Era totusi un caz putin diferit, pentru ca ei locuiau la casa, intr-un sat, iar proprietarul nu iesea deloc cu cainii din gradina.
Daca in schimb stai la bloc, in orase este periculos. Daca de exemplu nu ai cei mai prietenosi vecini, si acestia vad ca ai tai catei nu detin Steuermarke, iti pot face reclamatie. Si cum spuneam, germanii nu sunt cei mai intelegatori cu cei care incearca sa se sustraga in mod deliberat la de obligatia platii taxelor.
Amenda, la fel ca si impozitul, difera de la Land la Land.
In plus, daca esti unul dintre cei care isi platesc impozitul pentru caine, dar care obisnuiesc sa lase acasa Steuermarke-ul - cum mi se intampla mie destul de des, trebuie sa stii ca amenda este de 15 euro.

Daca asta este situatia pentru proprietarii de caini, cei care au pisici, papagali, rozatoare trebuie sa stie ca acestia sunt scutiti de la plata impozitelor. :)

miercuri, 22 iunie 2016

Ajutorul social de la Job Center pentru romani

Germania este un stat social. Si una dintre putinele tari care sprijina masiv inclusiv strainii care vor sa se integreze aici.
De aceea, romanii care vor sa se mute in Germania trebuie sa stie ca (pe un termen limitat) pot beneficia de un ajutor social. Acest ajutor iti permite sa stai acasa o perioada de cateva luni, pana cand reusesti sa detii un nivel de incepator de limba germana.
Acest sprijin este oferit persoanelor care inca nu au un serviciu si care locuiesc legal in Germania. Agentia care ofera acest tip de sprijin se numeste Job Center. Toti romanii care au nevoie de ajutor financiar trebuie sa depuna o cerere la Job Center.

Ce trebuie sa stii atunci cand mergi la Job Center?

Este important sa mergi cu cineva care stie limba germana si care poate sa vorbeasca pentru tine. Angajatii Job Center nu sunt obligati prin fisa postului sa vorbeasca engleza. Prin urmare nici nu o vorbesc. Am auzit chiar ca atunci cand li se solicta sa vorbeasca engleza pot avea o atitudine destul de neprietenoasa.
Astfel, un prim sfat atunci cand mergi la Job Center este sa iti poti prezenta in germana situatia si sa argumentezi motivele pentru care ai nevoie de acest ajutor. Cum spuneam, oricine poate sa vorbeasca pentru tine, indiferent daca iti este prieten sau ruda.
Un alt aspect important pe care trebuie sa-l stii este ca pentru cei care iti studieaza dosarul pe care il depui, este foarte important sa inteleaga ca vrei sa te integrezi. Ca vrei sa inveti limba si ca iti doresti sa iti gasesti de munca. Prin urmare, pentru un + la dosar, este recomandat sa ai deja cursul de integrare si de limba germana inceput.



Ce acte iti sunt necesare la Job Center?

Pentru o prima prezentare la Job Center, iti vor fi necesare urmatoarele acte:
1. Dovada de la primarie ca locuiesti in Germania.
2. Buletinul.
3. Numarul de la asigurarea medicala obligatorie.
4. Adeverinta de la scoala de limba germana ca ai inceput cursul de integrare (daca este cazul)
5. Datele contului bancare

La aceasta prima prezentare, vei primi cateva chestionare destul de lungi pe care va trebui sa le aduci completate intr-o alta intrevedere. Acolo ti se vor solicita informatii despre: locuinta in care stai, cheltuielile pe care le ai, cu cine locuieste, ce venituri sunt in familie si alte intrebari de acest tip.

Cat de mare este ajutorul de la Job Center in Germania?

Atunci cand ti se analizeaza dosarul, se calculeaza si ti se platesc toate cheltuielile pe care le ai. Intretinere, hrana, asigurarile sociale si de sanatate obligatorii, cheltuielile cu copii daca este cazul si inclusiv cursul de limba germana. In functie de situatie fiecaruia, Job Center ofera un ajutor. Acest sprijin iti asigura o existenta decenta (nu luxoasa, evident!) pe o perioada (la inceput) de 6 luni. Practic iti plateste toate obligatiile fiscale.

duminică, 19 iunie 2016

Firmele de Zeitarbeit in Germania

Pe piata muncii din Germania, un rol foarte important il joaca firmele de Zeitarbeit. Aceste firme au o activitate similara cu site-urile de joburi din Romania, numai ca incaseaza foarte multi bani din salariul angajatului simplu. In Germania, in mod curios, activitatea acestora este incurajata atat de firme, cat si de stat.

Ce sunt firmele de Zeitarbeit?

O firma de Zeitarbeit este practic un intermediar intre angajat si angajator. Ca sa intelegeti cum functioneaza, vom lua un exemplu intamplator... firma Brodos, cu sediul in Erlangen. Aceasta firma a facut in urma cu cateva luni angajari in masa. A avut nevoie de vreo 50 de persoane pentru posturi ce vizau impachetarea si scanarea produselor. Atunci a luat legatura cu o firma de Zeitarbeit. Cele doua firme negociaza un contract - cum/ce/cat se lucreaza si cum este platit. Din acel moment, responsabila cu ocuparea posturilor disponibile, ii revine firmei de Zeitarbeit.
Ea este cea care pune anunturi pe internet in care spune ca angajeaza persoane pentru jobul X. Indata ce au primit CV-uri, firma de Zeitarbeit ia legatura cu persoanele interesate. Le cheama la un asa zis interviu si le prezinta jobul respectiv. 
Daca persoana respectiva este interesata de job, aceasta incheie un contract cu firma de Zeitarbeit. (Atentie! Deci, persoana devine angajatul firmei de Zeitarbeit si nu firmei, in cazul nostru, Brodos!!!)


Cum esti platit daca lucrezi pentru o firma de Zeitarbei?

Firmele de Zeitarbeit platesc pe ora. In majoritatea cazurilor, ele practica pretul minim pe economie in Germania. Adica 8,5 euro/ora. Evident, munca pe care persoana o presteaza face in realitate mult mai mult decat 8.5 euro/ora. Dar diferenta, merge evident in contul firmei de Zeit Arbeit. 

Ce fel de joburi ofera Firmele de Zeitarbeit?

Asa cum am spus, firmele de Zeitarbeit sunt solicitate de catre angajatori antunci cand au la dispozitie un numar mare de joburi disponibile. Prin urmare, cele mai mult joburi vor fi de Production-Hilfe. Adica, joburi in diverse fabrici, in productie. De cele mai multe ori, joburile nu sunt cele mai usoare. Dimpotriva, sunt solicitante, iar pentru multe dintre ele este nevoie de forta bruta. Si atat. Partea buna, este ca in afara de forta fizica, la aceste joburi, nu este nevoie sa cunosti limba germana la un nivel prea avansat. De fapt, poti face fata si cu un nivel de incepator. Practic, un strain se poate angaja prin intermediul unei firme de Zeitarbeit, dupa numai 2-3 luni de curs de integrare.
Acesta este si motivul pentru care exista atat de multe firme de Zeitarbeit in Germania. Tinta sunt strainii care nu vorbesc germana.

Daca ar fi sa sintetizam Avantajele firmelor de Zeitarbeit, acestea ar fi:

- ofera si persoanelor care nu stiu limba o sansa sa se angajeze
- ti se incheie un contract de munca pe 1-2 ani iar in Germania asta este foarte important pentru orice tip de imprumut, credit, inchiriere locuinta
- contractul pe care il ai cu firma de Zeitarbeit este un contract normal de munca in care ai dreptul la concedii
- in multe cazuri esti platit cu 8.5 euro/ora iar transportul catre locul de munca iti este grantat si asigurat de firma de Zeitarbeit

Evident, dezavantaje sunt mai mari:

- este platit cu mult SUB pretul pe care l-ai obtine daca ai avea contract direct cu firma 
- de cele mai multe ori munca este una dificila
- programul de munca este cele mai multe ori extrem. Incepe de la ore mici, se termina la ore tarzii.

Ca o parere personala, pentru perioada de integrare, un job prin intermediul unei firme de Zeitarbeit nu este cel mai rau lucru. Dar e de preferat sa fie o etapa care sa se incheie rapid. :) 

joi, 16 iunie 2016

Inchirierea unei locuinte in Germania


Anii 2015-2016 au adus in Germania zeci de mii de refugiati. Pe langa acestia, mii de emigrati din intreaga Europa au venit sa lucreze aici.
Acest numar mare de straini se reflecta cel mai puternic pe piata imobiliara. In prezent este destul de dificil sa inchiriezi un aparatament. Eu si prietenul meu am cautat cateva luni de zile bune pana cand sa reusim sa gasim o casa. Asta in ciuda faptului ca amandoi avem un job full time, destul de bine platit. Dar de ce?
Pai pentru ca, la fel ca multe alte lucruri, Germania nu se aseamana nicio clipa cu Romania la capitolul inchirieri de apartamente/ case. Ce inseamna asta?

Ca atunci cand tu iti exprimi dorinta sa inchiriezi o casa, care iti place, este ca si cum ai aplica pentru un job. Tu si alti 20-30 de oameni. Cum asa?
Pai, indiferent daca vei dori sa iti gasesti o locuita printr-o agentie imobiliara sau direct la proprietar, la ora la care vei merge tu sa viziteti aparamentul vor mai fi alti 10-15 oameni interesati.

Celor care le place apartamentul, li se cere sa completeze un formular. Acolo ti se cer informatii despre:
- salariu
- vechimea la locul de munca 
- tipul de contract- pe termen limitat sau nelimitat
- daca ai avut probleme cu legea in Germania
- cate credite si ce tip de credite ai
- daca ai copil/catel si alte informatii de acest tip.

Mai departe, toate formularele merg la proprietar, care reduce lista la cateva persoane. Daca te afli printre potentiali chiriasi, informatiile oferite de tine, vor trebui dovedite prin acte. Astfel, iti va trebui sa atasezi cererii de inchiriere si fluturasul de salariu si o copie dupa contract, de unde sa reiasa vechimea la locul de munca si perioada pe care esti angajat.
Practic, este un proces de selectie mai pretentios decat unul pentru un job.
Este interesanta mentalitatea lor, pentru ca unii proprietari aleg sa astepte chiar si 1 an pana sa inchirieze apartamentul. Atunci cand nu sunt multumiti de actualii doritori. Vor in felul asta sa fie scutiti de probleme cu plata chieriei, a utilitatilor etc. Asta si pentru ca legea protejeaza chiriasul destul de mult in Germania. (Dar despre drepturile chiriasului vom vorbi intr-o postare viitoare).

Trebuie spus ca probleme mai mari au cei cu animale de companie si copii. Foarte multi dintre proprietari nu accepta copii si animalele. Noi avem 2 catei. Prin urmare, cautarea ne-a fost cu mult ingreunata. Intr-un final am gasit. Un apartament destul de dragut, dar din pacate intr-un bloc nerenovat si destul de vechi. Cum timpul nu era de partea noastra si nici catei, l-am acceptat fara sa mai stam prea mult pe ganduri.

Ce mai trebuie spus este faptul ca aproape 90% din apartamentele date la inchiriere sunt nemobilate. Complet nemobilate. Trebuie sa cumperi tu totul. Inclusiv mobila de bucatarie. Deci trebuie sa te astepti la o investitie destul de maricica atunci cand planuiesti o mutare.
Partea frumoasa in Germania este ca sunt multe magazine cu mobila de calitate la mana a doua, de unde poti sa iti mobilezi complet apartamentul. Preturile sunt pe sfert, iar mobila de calitate. Dar acest subiect il vom relua intr-o postare viitoare.





miercuri, 15 iunie 2016

Cursul de integrare pentru limba germana


Una dintre cele mai mari bariere de care se lovesc romanii atunci cand vin in Germania este limba. In cazul in care nu cunosti germana dinainte sa ajungi aici, trebuie sa stii ca... este greu. Dar nu imposibil!!
Multi cred ca daca stiu limba engleza lucrurile se simplifica considerabil. Asta este numai partial adevarat.
In viata de zi cu zi, la magazine, in farmacii, la chisee, absolut peste tot, limba germana este obligatorie! Nu poti cumpara o paine daca nu stii limba. Ideea ca engleza este suficienta este total falsa. Este adevarat ca sunt multinationale in care se vorbeste numai in engleza. Dar daca nu ai norocul sa lucrezi intr-una, trebuie sa inveti germana.

Dar din fericire, statul german sprijina strainii care ajung aici. Peste tot, in toate orasele se gasesc scoli de integrare. Aici se preda germana intensiv. Pentru strainii care nu au un job, dar care locuiesc legal in Germania, cursurile sunt gratuite. Pentru ceilalti, 120 euro pe luna.
La cele mai multe scoli, cursurile se tin dimineata de la 8.30, de la 13 sau de la ora 17. In fiecare zi cate 4-5 ore. Cursul dureaza intre 6-8 luni. Daca te tii de treaba, dupa aceasta perioada vei avea un nivel de germana mediu. Adica B1. Nivelul iti va fi atestat printr-un test care se da la finalul cursului. Examenul cuprinde 4 probe. (Subiectul il vom relua in postarile viitoare)

Daca obtii acel certificat de B1, vei putea ulterior sa iti gasesti destul de rapid de munca. Evident, depinde si ce anume cauti. Daca ai o diploma universitara si vrei sa fie recunoscuta si sa lucrezi direct pe profesia ta, va fi greu. Atunci vei avea nevoie sa continui cursul de germana pentru nivelul de B2 sau C1. Daca vrei sa gasesti un job intr-o fabrica, unul de rutina care sa-ti permita sa te intretii in timp ce inveti mai bine limba, asta este posibil imediat ce ai terminat cursul.

Pasii pe care trebuie sa-i urmezi pentru a incepe cursul de integrare:

1. Trebuie sa te inregistrezi la evidenta populatiei, in localitatea in care locuiesti. Pentru asta, evident  ai nevoie de o locuita stabila. La primarie trebuie sa mergi cu proprietarul casei in care locuiesti, astfel incat el sa confirme ca te-a luat in spatiu. Birocratia este mult simplificata la ei. Asa ca nu te astepta sa pierzi mai mult de 15 minute pentru asta.
2. Cu actul de la primarie, alaturi de buletin si o copie, mergi la o scoala de integrare. (pentru Integration Kurs)
3. Aici se face o cerere pentru Ministerul de Emigrati, in care se solicita in numele tau sa ti se permita inceperea cursului.
4. Dupa 15 zile primesti un raspuns de la Minister, in care esti informat daca solicitarea ti-a fost aprobata sau nu. In 90% din cazuri raspunsul este mereu Da. Dar in functie de zona si orasul in care te afli, Ministerul te poate pune pe o lista de asteptare in ceea ce priveste inceperea cursului. La noi a durat 1 luna de zile.
5. Dupa ce primesti raspunsul, te intorci la scoala unde ai facut cererea. Acolo ti se confirma cand anume poti incepe.

Ei bine, aceasta este primul pas dintr-un proces destul de lung de integrare. Dar poate, cel mai important. Mai ales daca nu stii limba.