marți, 17 septembrie 2019

Viata si munca in Germania, fara limba germana? Posibil, dar...

Rothenburg ob der Tauber
                                                                        (Copyright ©. All rights reserved.)

Doresc sa incep acest articol prin a spune ca o data ce ai luat decizia sa te muti, sa vii sa lucrezi in Germania, trebuie sa fii constient de faptul ca, mai devreme sau mai tarziu, e recomandat si bine sa inveti sa vorbesti limba germana.
Chiar daca ai cunostinte care iti spun ca se decurca si fara limba germana, ca si cu engleza poti sa lucrezi fara probleme, ca toti nemtii vorbesc engleza dar nu vor... Din pacate, toate aceste lucruri nu sunt in totalitate adevarate!

Vorbesc atat din experienta personala, cat si dar si din experienta persoanelor cu care am mai avut interactiuni. Precizez ca locuiesc in Germania de 5 ani, ca initial nu stiam deloc limba, ca am trecut prin toate etapele de invatare a limbi germane, iar ca acum nivelul meu de limba germana este C1.

"Poti sa traiesti in Germania si fara limba germana!"

Da, este adevarat. Ca o persoana care lucreaza si locuieste legal in Germania, poti sa inchiriezi o locuinta, poti sa iti faci cumparaturile, poti sa mergi la medic. Exista romani care lucreaza in toate domeniile in Germania - la stat, la companiile de asigurari, in cabinete medicale etc - si poti merge acolo unde stii ca te poti intelege si in romana. 
Dar, trebuie spus, ca viata fara limba germana in Germania este plina de frustrari. Toate lucrurile care in mod normal par banale, de pus o intrebare pe strada, de explicat un fapt, toate devin un hop. Daca nu ti-ai propus sa ramai in Germania o perioada lunga de timp, este de acceptat si inteles ca nu te intereseaza sa inveti limba. Dar daca ai copii aici, aici lucrezi, iar toate punctele de interes iti sunt in Germania, este recomandat sa inveti sa vorbesti! Iar in ciuda ideilor contrare, limba germana se poate invata. Cu putina ambitie si motivatie, este adevarat. Mie mi-a luat aproximativ un an de zile sa invat germana astfel incat sa ma pot descurca putin mai greu, DAR singura, cam in orice situatie. Intr-un an se poate obtine certificatul de B1, care atesta acest lucru.


"Poti sa lucrezi in Germania si fara limba germana!" 

Da, este adevarat. Poti cauta, de exemplu, o firma unde mai lucreaza alti romani. In restaurante, la McDonald etc poti avea multi colegi romani, care sa te ajute si sa iti spuna ce sa faci. Dar asta inseamna ca vei fi in permanenta dependent de prezenta altcuiva. Iar daca, de exemplu, seful este neamt si va avea nevoie sa iti transmita o idee, inclusiv ceva privat, totul trebuie sa treaca prin alte urechi. Cu alte cuvinte, se poate, dar... cu mici inconveniente.

Mai exista varianta sa te angajezi in domeniul IT, sau in alte firme unde se vorbeste limba engleza. Daca te intereseaza doar sa muncesti si sa castigi salariul, atunci totul este in regula. Poti merge linistit la birou stiind ca iti faci treaba bine.
Dar, daca te intereseza sa mai interactionezi si cu colegii, sa dezvolti ceva relatii de prietenie, atunci e mai dificil. Trebuie spus ca inclusiv in companiile multinationale, cu medii internationale de munca, 95% din colegi sunt germani. Iar in pauze si in afara programului, acestia vorbesc in germana. Asa se exprima cel mai bine si asa sunt obisnuiti sa glumeasca. 
Sotul meu, programator IT, a avut de exemplu o colega din Romania, o fata cu o personalitate sociabila, dar care nu vorbea limba germana. Desi salariul era bun, dupa nici un an a ea decis sa se intoarca in Romania pentru ca, nestiind germana, se simtea in permanenta marginalizata. Nu a reusit sa se integreze si nici sa isi faca un cerc de cunostinte mai apropiate la locul de munca.
De-asta spun, se poate sa lucrezi in Germania, fara limba germana, dar nivelul tau de multumire depinde de mai multi factori. Poate cel mai important este tipul tau de personalitate si felul tau de a fi. 

"Toti nemtii vorbesc engleza!"

De cand sunt in Germania, am lucrat in mai multe firme, pentru perioade relativ lungi de timp.
La primul job, pe care l-am avut ca receptionista la un hotel, am descoperit ca acesta este un mare mit. Nu, nu este adevarat, nu toti germani vorbesc engleza! Nici macar joburile cu o fisa a postului in care e precizat clar ca trebuie sa ai cunostinte de limba engleza nu sunt ocupate mereu de persoane care vorbesc limba engleza.

Revin acum la prima mea experienta profesionala in Germania. Timp de un an si jumatate am lucrat la un hotel cu 2 stele, in Nürnberg, Byern. Colega mea, o doamna nemtoaica de 42 de ani, a fost promovata ca sefa la acel hotel pe baza vechimii, dupa ce persoana care ocupa aceasta pozitie a iesit la pensie. Partea amuzanta era faptul ca aceasta domna, sefa noua care lucra inclusiv la receptie, cu clienti din toata lumea, nu stia deloc limba engleza. De cate ori avea probleme cu un client sau reclamatii prin Booking sau alte site-uri de rezervari venite in engleza, ea lasa treaba pentru noi, eu si inca o colega.
Daca avea tura de dimineata iar un client strain avea ceva intrebari pentru ea pe care le adresa in engleza, sefa hotelului mergea la una dintre fetele de la curatenie si o ruga sa o ajute cu traducerea. Mentionez ca una din cele 4 doamne de la curatienie lucrase un an la un hotel in Thailanda si invatase acolo putina engleza! O situatie destul de amunzata si ciudata in acelasi timp. (Perioada in care am lucrat la acel hotel a fost una in care m-am lovit de multe situatii, unele chiar amuzate, care mi-au aratat cat de false sunt miturile despre germani in general. Dar asta este o alta discutie, la care probabil voi reveni.) Precizez ca hotelul nu era foarte mare, avand numai 25 de camere, clientela nu era cea mai selecta, si nici conducerea hotelului nu era foarte exigenta. :) 

Pe parcurs, am inteles ca asta nu este o situatie singulara, si ca NU toti germanii vorbesc limba engleza! Iar multi dintre ei devin iritati atunci cand strainii insista sa vorbeasca in engleza, iar asta nu prentru ca sunt ei nationalisti, ci pentru ca nu stiu!

Sunt multe de spus, dar de retinut, as spune eu, este faptul ca se poate sa traiesti si sa muncesti in Germania fara limba germana, dar asta are un pret. Pretul este mai mare sau mai mic, in functie de interesele fiecaruia si felul lui de a fi. Dar daca intentionezi sa ramai aici o perioada lunga de timp, este important sa inveti limba germana. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu