vineri, 13 septembrie 2019

Concediu fara plata / Unbezahlter Urlaub la firmele de Zeitarbeit in Germania

In Germania, indiferent daca vorbim despre un angajat care lucreaza pe baza unui contract de munca determinat sau nedeterminat, el poate avea dreptul la concediu fara plata. Unbezahlter Urlaub adica Concediul fara plata se poate solicita in cazuri mai mult sau mai putin exceptionale, iar aceasta perioada, asa cum este evident, nu este platita. De obicei avantajele sunt de partea angajatului, pentru ca isi poate permite sa efectueze un concediu, chiar si atunci cand zilele legale de concediu au fost epuizate.

Problema apare atunci cand firma, din diferite motive - de regula financiare, solicita angajatului sa completeze un concediu fara plata. Iar aceasta situatie este din pacate frecventa atunci cand vorbim despre firmele de Zeitarbeit, care apeleaza la acest artificiu atunci cand nu are un loc de munca pentru un angajat.

De exemplu, daca lucrati ca Monteur für Bauanlagen - überregional (adica ca tehnician - electrician, sudor, lacatus, operator CNC etc in constructii la nivel national in Germania, joburi pentru care se fac angajari masive in prezent) este foarte probabil sa va fie cunoscut urmatorul caz.

Atunci cand firma nu are un Einsatz, adica nu poate oferi un loc de munca pentru ca nu a reusit sa gaseasca o firma la care sa lucrati, de cele mai multe ori le cere angajatilor sa completeze un concediu fara plata.

Trebuie precizat ca firma face asta, desi NU are dreptul si nici NU este legal sa va ceara sa completati acel Unbezahlter Urlaub. Prin urmare nu va poate obliga sa completati cererea.

Tocmai din acest motiv, daca va va solicita acest lucru, nu o va face niciodata scris, ci numai verbal, prin telefon! Se intelege de ce. In cazul incare nu doriti sa completati si sa semnati Unbezahlter Urlaub, firma este obligata sa va plateasca salariu intreg pe toata perioada / zilele lucratoare in care dvs nu ati primit o alta sarcina din partea firmei.

Atentie, insa, firma va poate da afara in cazul in care nu semnati acest documente de concediu fara plata, pe motivul ca nu a gasit un loc de munca pt dvs. Daca sunteti in acea perioada de proba, de obicei pana in 6 luni, preavizul poate fi de o saptamana.

Discutia este ampla pe acest subiect si vom reveni la ea in textele urmatoare. De retinut este ca nu este legal ca firmele de Zeitarbeit sa va solicite sa completati un concediu fara plata / Unbezahlter Urlaub atunci cand nu are o sarcina pt dvs si nici nu sunteti obligat sa o semnati!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu