vineri, 5 mai 2023

Decesul unui caine sau a unui animal de companie in Germania. Cum se procedeaza?

Decesul unui catel in Germania. Cum se procedeza? Unde/daca este permis sa inmormantezi animalul si conditiile de incinerare a animalului de companie.



In Germania nu este permisa inmormantarea unui animal in spatii publice sau proprietati private

In Germania, in cazul in care un caine/pisica sau alt animal de companie moare, proprietarul este responsabil pentru "eliminarea" corecta a acestuia, inclusiv pentru inmormântare sau incinerare. Exista reglementari privind eliminarea corecta a cadavrelor de animale, care pot varia in functie de stat sau de regiune.

In general, nu este permisa inmormântarea unui caine în zone publice sau pe proprietati private care nu sunt desemnate drept cimitire. Cu toate acestea, multe comunitati au cimitire desemnate pentru animale de companie sau servicii de incinerare unde proprietarii de animale de companie pot dispune in mod corespunzator de rămăsitele animalelor lor. Aceste facilitati ofera adesea diverse optiuni pentru inmormantare, incinerare si comemorare.

Prin urmare, ar trebui sa contactati autoritatile locale sau un medic veterinar pentru a va informa cu privire la cerintele legale si optiunile pentru ingroparea cainelui in regiule unde locuiti. Acestia va pot oferi informatiile necesare si va pot ghida in procesul de eliminare corecta a ramasitelor animalului.

Experianta traita la despartirea de catelul meu de 15 ani

Desi nu este deloc usor sa vorbesc despre asta deoarece recent a fost necesar sa ma despart de catelusa mea de 15 ani, dar pentru ca stiu ca este un subiect importat si ca multi aveti catei, va impartasesc aici experinta trista prin care am trecut, in ideea in care contine informatii utile pentru unii dintre voi.
Voi incerc totusi sa redau faptele obiectiv si sa reduc la minim partea emotionala.

Catelusa a inceput sa se simta rau sambata dimineata. Am mers cu ea la veterinat, cu o programare la urgenta. Diagnosticul a fost cancer. 
Ne-a informat ca animalul sufera si ca recomanda eutanasierea. Catelusa a mai avut cateva operatii, dintre care una din ele tot cancer. Am luat cea mai grea decizie. Sa ne despartim.

Eutanasierea unui catel bolnav in Germania

Desi am avut indolieli pana in ultimul moment, desi intrebarile imi rasunau neincetat in minte daca decizia e cea corecta, trebuie sa spun ca a fost.

Eutanasierea unui catel este modalitatea prin care catelul pleaca fara sa simta nimic. I se administreaza doua doze de anestezie, dupa care a 3 ii opreste inima. Catelul meu nu a schitat nici un semn de durere, a plecat linistata, lasand in spate suferinta fizica. Linistea care o invaluia la final mi-a spus ca a fost o decizie buna. A fost mangaiata si alintata pana in ultila secunda. Doctorita s-a purtat exemplar, multa rabdare, ne-a explicat tot ce implica si a avut grija ca animalul sa nu sufere absolut deloc.


Incinerarea unui animal in Germania

Daca catelul este eutanasiat sau moare in cabinetul veterinar, exista posibilitate sa fie lasa acolo, iar de acolo, contra cost, se ocupa ei mai departe de incinerare.
Noi am dorit sa organizam noi incinerarea la o firma specializa numai pentru incinerari ale animalelor de companie (cai, caini, pisici). Am ales aceasta varianta pentru ca am dorit sa o incineram singura si sa primim inapoi cenusa si urna cu catelusa noastra. Procesul este unul foarte decent si civilizat, oamenii au respect momentul trist, iar experinta este una, daca se poate spune in astfel de cazuri, buna.
Incinerarea are loc la 4-5 zile maxim dupa ce corpul animalul a fost lasat la firma de incinerari, iar urna si cenusa se primesc la aproximativ 3 saptamnani dupa incinerare. 
Impreuna cu urna, se dau facturi, codul unic folosit pentru incinerarea cainelui. Cei care doresc pot participa la incinerare, firma oferind posibilitate sa iti vezi animalulul in ultimele lui momente. Asta e posibil doar daca animalul este incinerat singur.

Preturi

Pentru eutanasiere, pretul platit a fost aproximativ 250 euro. S-a acoperit consultatia si injectiile.
Pentru incinerare, se plateste in functie de greutatea cainelului. De obicei, la caini, se diferentiaza intre sub si peste 10 kg. Catelusa mea avea aproximativ 8 kg. Incinerarea a fost 200 de euro, singura. Pentru urna am mai platit 300 de euro.


luni, 10 aprilie 2023

Viziteaza Germania: Bonn, orasul copilariei lui Beethoven

Bonn, situat in vestul Germaniei, de-a lungul pitorescului rau Rin, este un oras fermecator cu o istorie bogata, un patrimoniu cultural si o frumusete naturala uimitoare, ceea ce il face o destinatie ideala pentru turisti. Cunoscut pentru reperele sale istorice, muzeele renumite si atmosfera vibranta, Bonn are ceva de oferit pentru toata lumea, de la pasionatii de istorie la iubitorii de natura.

Casa Beethoven

Unul dintre locurile care trebuie vizitate in Bonn este locul de nastere al celebrului compozitor Ludwig van Beethoven. Casa Beethoven, cunoscuta si sub numele de Beethoven-Haus, este un muzeu dedicat vietii si operei acestui geniu muzical. Vizitatorii pot explora casa natala a lui Beethoven, pot vedea manuscrisele sale originale, obiecte personale si pot invata despre viata si mostenirea sa muzicala. Casa Beethoven este o destinatie obligatorie pentru iubitorii de muzica clasica si pentru cei interesati de viata acestui compozitor legendar.



 

Un alt punct de reper notabil din Bonn este Bonn Minster, o catedrala in stil romanic care dateaza din secolul al XI-lea. Aceasta catedrala impresionanta este renumita pentru arhitectura sa uimitoare, vitraliile sale complicate si istoria sa bogata. Vizitatorii pot admira sculpturile ornamentate, pot explora cripta si se pot bucura de vederi panoramice ale orasului din varful turnului. Bonn Minster nu este doar un sit religios, ci si o bijuterie culturala care ofera o privire in trecutul orasului Bonn. Biserica a suferit mai multe renovări de-a lungul anilor, inclusiv un cor în stil gotic și un turn baroc.

Bonner Rathaus - primaria veche a orasului

Alte clădiri notabile din Bonn includ Primăria Veche, care datează din secolul al XVIII-lea și prezintă un amestec de stiluri baroc și rococo, și Palatul Poppelsdorf, un mare palat în stil baroc care găzduiește acum Muzeul de Istorie Naturală al Universității din Bonn.





În secolul al XX-lea, Bonn a devenit capitala Germaniei de Vest, iar în această perioadă au fost construite multe clădiri guvernamentale, inclusiv Cancelaria Federală, care este o clădire modernistă proiectată de arhitectul Axel Schultes, și fosta clădire a Parlamentului German, care este o structură postmodernă proiectată de arhitectul Günter Behnisch.

În general, arhitectura orașului Bonn reflectă istoria sa lungă și variată, în oraș coexistând clădiri din mai multe stiluri și perioade diferite.



Japanischer Garten - gradina japoneza din Bonn


Daca alegeti sa faceti o plimbare mai lunga pe malul Rinului, in Bonn, pasii va vor duce inevitabil catre o zona verde, plina cu lacuri, flori si verdeata. Este vorba de un parc in care va puteti plimba cu barcuta, admira copacii si florile deosebite, si asculta catecul pasarilor. Tot aici se afla si o oaza minunata de liniste, asa numita "Japanischer Garten", din Bonn. Gradina a fost creata in 1979 ca simbol al prieteniei dintre Bonn si orasul  Sendai, din Japonia.

Gradina prezinta elemente traditionale japoneze, cum ar fi un iaz cu koi, o cascada, o casa de ceai, o grădina de piatra si diverse plante si arbori originari din Japonia. Gradina este proiectată pentru a reflecta cele patru anotimpuri, astfel incât vizitatorii pot experimenta culorile si starile de spirit schimbatoare ale gradinii pe tot parcursul anului.

Gradina japoneza din Bonn este o destinatie populara atat pentru localnici, cat si pentru turistii care cauta un loc linistit si senin pentru a se relaxa si a scapa de agitatia orasului. Este deschisa din aprilie pana in octombrie, iar intrarea este gratuita.

Japanischer Garten Bonn

Japanischer Garten Bonn


Japanischer Garten Bonn



Transportul in Bonn este convenabil si accesibil, cu un sistem eficient de transport public format din autobuze si tramvaie care leaga principalele atractii ale orasului. Bicicleta este, de asemenea, un mod de transport popular in Bonn, cu pistele de biciclete bine intretinute din oras si optiunile de inchiriere.




Bonn and Rihn




Bonn Kirschblüte - Bonn si ciresii lui inforiti 

Pentru a vizita Bonn, noi am ales perioada martie - aprilie cand infloresc ciresii. Si asta deoarece, in centrul vechi, pe o alee ingusta, aparata de cladirii vechi si elegante cateva zeci de ciresii devin magnetul orasului in aceasta perioada. Pentru ca anul 2023 a fost mai rece, la inceput de aprilie cand l-am vizitat noi, ciresii inca nu erau complet infloriti. Dar chiar si asa, strada era plina de pasionati de fotografie si turisi. 

bonn kirschblüte 2023

bonn kirschblüte 2023

Daca aveti timp sa zaboviti aici, sub petalele ciresilor, va puteti opri si la una dintre terasele locului pentru un desert delicios, o cafea sau un vin din regiune.
 

Bonn
Indiferent ce alegeti sa faceti, o zi in Bonn va inbogateste mintea. Pentru ca la final, timpul, mai mult decat orice, se masoara in amintiri.


marți, 4 aprilie 2023

Viziteaza Germania: Würzburg, orasul dintre vii

Intalnire cu Würzburg

... pentru ca pentru mine unul dintre cele mai interesante orase pe care le-am vizitatat in Germania. "A young old city", cum obisnuiesc germanii sa-l numească. Pentru ca este un oras vechi, cu o istorie de peste 1000 de ani, care a fost reconstruit din temelii, dupa ce in 16 martie '45, a fost bombardat si distrus aproape in totalitate de aliati. Astazi, Würzburg este unul dintre cele mai vizitate orase din Germania. Pentru fortareata Festung Marienberg, monumentele, catedralele si bisericile vechi de sute de ani. Pentru ca este "orasul dintre vii", un renumit punct viticol al Franconiei, si un centru universitar important. Nu intamplator, aici, Röntgen a descoperit Razele X.


Obiective turistice in Würzburg:

Pe scurt, iata aici cateva detalii despre cele mai importante obiective care trebuie vizitate odata ce ai ajuns in Würzburg:

Würzburg este un oras fermecator situat in regiunea Franconia din Bavaria, Germania. Cu locatia sa pitoreasca pe raul Main, Würzburg este o destinatie populara pentru turistii din intreaga lume. Orasul este renumit pentru arhitectura sa baroca, vinul excelent si patrimoniul cultural bogat.

Resedinta Würzburg

Una dintre principalele atractii din Würzburg este Resedinta Würzburg, inclusa în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acest palat uimitor a fost construit în secolul al XVIII-lea si este considerat una dintre cele mai importante cladiri baroce din Europa. Palatul are gradini frumoase, fantani si o scara impresionanta care duce la sala principala. In interior, vizitatorii pot admira decorul si mobilierul opulent, inclusiv tapiserii, picturi si sculpturi.

Fortareata Marienberg

O altă atractie de neratat în Würzburg este Fortareata Marienberg, un castel medieval care se afla pe un deal care domina orașul. Fortareața are o istorie lunga si fascinanta, iar vizitatorii pot explora numeroasele incaperi si curti, precum si sa se bucure de privelisti panoramice ale orasului si ale zonei rurale din jur.

Progroriile si vinul produs in Würzburg

Würzburg este, de asemenea, renumit pentru vinul sau, in special pentru vinurile franconiene care sunt produse in zona. Vizitatorii pot face un tur al podgoriilor si al cramelor, pot degusta vinurile locale si pot invata despre istoria si traditiile productiei de vin din regiune.

Viata de noapte

Pe langa atractiile sale culturale si istorice, Würzburg este un oras vibrant si plin de viata. Exista numeroase baruri, restaurante si cafenele unde vizitatorii se pot relaxa si se pot bucura de bucataria si vinul local. Orasul gazduieste, de asemenea, numeroase festivaluri si evenimente pe tot parcursul anului, inclusiv faimosul Würzburger Weinfest, un festival al vinului care are loc in luna august.


Si daca vrei sa vizitezi orasul si nu ai la dispozitie prea mult timp, aici ai cateva tipp-uri:

Würzburg, la picior intr-o singura zi

Daca ai la dispozite o singura zi în Würzburg, iata un itinerar pentru a profita la maximum de timpul tau:

Dimineata:

Începe ziua la Würzburg Residence, care se deschide la ora 9 dimineata. Fa un tur al palatului si al frumoaselor sale gradini. Aloca cel putin 2 ore pentru vizitat.

Dupa-amiaza:

In continuare, poti merge la Podul principal vechi, care se afla la o scurta plimbare de la Reședinta. Plimba-te pe podul Alte Mainbrücke si admira privelitea raului Main si a pitorescului oras. Tot aici ai sansa sa degusti un pahar de vin, produs local, al podgoriilor zonei. De cealaltă parte a podului, se afla Fortareata Marienberg. Situata pe un deal, aceasta iti ofera o imagine de sus a orasului si vaii care ti se intipareste involuntar in minte. Pentru a explora castelul si imprejurimile sale, poti sta aici cateva ore.

Seara:

După ce ai vizitat fortareata, poti reveni in centrul orasului și sa te opresti la un restaurant locale. Daca timpul iti mai permite, seara, poti face o plimbare pe strazile fermecatoare ale orasului vechi, sa admirai arhitectura baroca. O zi buna este une pe care o poti incheia cu o vizita la Catedrala Sfantul Kilian, care este deschisa până la ora 18:00, sau la muzeului am Dom, care gazduieste o colectie de arta religioasa si artefacte. 

Exploreaza Würzburg pe bicicleta intr-o singura zi:

Daca vrei sa vizitezi orasul pe 2 roti si nu ai bicicleta ta, poti apela la un magazin de inchiriere din centrul orasului. Obiectivele pe care le poti vizita sunt cele de mai sus, in acceasi ordine sau poti sa iti modifici intinerariu deoarece pe bicicleta poti castiga lejer cateva ore. Ce anume poti face in plus pe bicicleta este sa te plimbi de-a lungul raului Main. Privelistile pitoresti, casele rupte din povesti, aerul proapsat si valea Main-ului au capacitati vindecatoare. Indiferent ca vrei sa respiri o gura de liberate sau sa sa uiti pentru cateva ore de rutina si graba cotidiana.

Concluzie:

Orice ai alege sa faci, o zi în Würzburg va fi cu siguranta o experienta memorabila. In general, o vizita la Würzburg este o necesitate pentru oricine iubeste istoria, cultura si vinul. Cu arhitectura sa uimitoare, patrimoniul bogat si atmosfera plina de viată, Würzburg este un oras care are ceva de oferit tuturor.
Pentru ca la final, timpul, mai mult decat orice, se masoara in amintiri.


duminică, 26 martie 2023

Ce job-uri ai putea avea, daca ai ajuns de curand in Germania si nu stii limba germana?




Daca citesti acest articol inseamna ca ai ajuns de curand in Germania, vrei sa lucrezi dar nu stii limba germana.
Cu acest scop, iti impartasesc experienta mea, poate o gasesti utila in cazul tau.

Cand am ajuns in Germania, in urma cu 8 -9 ani, nu stiam sa exprim in limba germana decat lucruri banale. De aceea, a fost necesar sa merg la cursurile de integrare, care au tinut 14 luni si care s-au finalizat cu examenul de limba germana, nivel B2, scris, vorbit, ascultat/inteles.

Cursul a durat asa cum am spus 14 luni, iar eu am ales programul de seara, de la ora 17-21, deoarece in prima parte a zile am dorit sa lucrez.

La receptie, folosind limba engleza

Primul job a fost la receptia unui hotel, unde a trebuit sa fac rezervari, sa public valabilitatea camerelor pe booking, procedurile de check-in si check-out. Am reusit sa ma angajez, desi nivelul meu de limba germana era destul de low, pentru ca hotelul era unul turistic, si pentru activitatile de rutina ma descurcam si cu limba engleza. Eram constienta de faptul ca e numai o etapa, trebuia sa fac eforturi sa pot comunica in germana atunci cand interlocutorul nu stie engleza, astfel incat sa imi pot indeplini cu succes toate sarcinile jobului.

Nu a fost o perioada usoara, chiar deloc. Nu toti oameni sunt capabili de simpatie si nici de intelegere ca esti nou in Germania, pe unii nu ii intereseaza. De accea, extrem de important a fost mind-set-ul.

In firme unde lucreaza altii romani

In acceasi perioada, am avut sansa sa interactionez cu oameni care se aflau in situatii similare.
Ca varianta, te mai poti angaja in firme/fabrici mici unde lucreaza deja alti romanii. Cunosc pe cineva care lucreaza de exemplu intr-o mica fabrica unde se produc castii medicinale pentru persoanele cu probleme de auz. Persoana respectiva, se descurca vorbind romana pentru ca multi angajati, colegi erau din Romania si vorbea limba romana, iar daca avea ceva de comunicat in limba geramana, o ajutau colegii care se descurcau mai bine.

In domeniul transportului

O alta varianta ar fi sa lucrezi ca sofer. Acesta este un domeniu care plange in Germania dupa angajati. Fie ca e vorba despre DHL, posta, Amazon, livrari de mancare sau marfuri grele, daca ai un carnet de sofer poti avea direct un job, si te poti descurca fara sa stii limba germana. Daca iti faci griji pentru efortul fizic, nu este necesar sa transporti marfuri grele. Te poti angaja pentru farmacii sau cabinete medicala, sa trasnsporti medicamente sau probe ale pacientilor. In plus, de cativa ani, livratul produselor pe bicicleta (indiferent daca este e-bike sau bicicleta clasica), reprezinta un job destul de cautat.

Evident, toate aceste solutii sunt temporale. Pentru a ajunge sa te simti confortabil in Germania, sa te simti acceptat si integrat in socientate, este imperativ sa inveti limba germana. Insa cu putin efort si vointa, orice drum, indiferent cat de greu pare la inceput se poate parcurge. :) 


Pasaport pentru catel pierdut in Germania. Ce este de facut?

Pasaportul animalului de companie este obligatoriu atunci cand calatoresti impreuna cu acesta. Pasaportul  serveste drept dovada a vaccinarilor si a altor informatii importante referiotare la sanatatea catelului.

Daca se intampla sa treci prin nefericitul caz in care ai pierdut pasaportul cainelui, trebuie sa stii ca il poti reface la medicul veterinar care se ocupa de animalutul tau. De obicei, atunci cand iti inscrii catelul la un medic veterinar, mai multe informatii referitoare la starea de sanatate, locul, data nasterii si vaccinari sunt salvate in baza de date cabinetului.

Daca ai pierdut pasaportul, dar catelul a fost vaccinat dupa formula obisnuita anuala in prealabil la acelasi cabinet, pentru refacerea pasaportului nu va mai trebui sa il vaccinezi inca o data.
Daca insa cainele tau este nou inregistrat la medicul veterniar respectiv si nu iti cunoaste animalul, nu a efectuat nici un vaccin pentru catelul tau, este posibil ca pentru eliberarea pasaportului sa fii nevoit sa ii repeti vaccinarile.

Acesta poate reprezenta un inconvenient daca cainele este mai batran. Aceasta a fost si cazul nostru, cand pentru catelusa noastra de 15 ani am ales sa nu ii mai refacem pasaportul, pentru ca trebuia sa ii refacem toate vaccinurile, pe care le mai facuse in prealabil in cadrul aceluiasi an. Am ales acest lucru, luand in calcul faptul ca daca vom pleca in concediu avem cu cine lasa catelusa, iar motivatia cea ma puternica a fost faptul ca din cauza varstei ei inaintate ar fi putut dezvolta anumite probleme (recomandarea fiind facuta de medicul veterninar).