In Germania, daca un angajat s-a imbolnavit si lipseste de la locul de munca pentru o perioadă mai lunga de timp din cauza bolii, atunci angajatorul ii va plati salariul intreg numai pentru o perioadă limitata de timp, de 6 saptamani. Daca este depasita aceasta perioada de 6 sapatamani, persoana scutita medical va primi mai departe un ajutor pentru boala, dar ajutorul nu va veni de la angajator, ci din partea institutiei la care acesta are asigurarea de sanatate.
Daca o persoana este in incapacitate de munca, angajatorul continua sa plateasca salariul timp de 6 saptamani. In cazul in care angajatul nu revine la munca nici dupa aceasta perioada din cauza bolii, fondul de asigurari de sanatate (Krankenversicherung) va plati salariul celui in cauza, iar aceasta suma reprezinta de obicei un anumit procent din salariu.
Pentru orice persoana care lucreaza in Germania pe baza unui contract de munca, Krankengeld se plateste incepând cu a 7 saptamana de incapacitate de muncă, adica a 43-a zi de incapacitate de munca.
Contributia lunara obligatorie (Beitragssatz) pentru fiecare angajat la asigurarea de sanatate, este de 15,90% din salariu, dintre care jumatate 7,95% este suportata de angajat, iar restul de angajator (50% angajatorul, 50% angajatul).
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu