luni, 18 octombrie 2021

Asigurarea de sanatate in Germania (gesetzliche Krankenversicherung). Ce trebuie sa stii?

Sistemul de sanatate din Germania este unul dintre cele mai vechi din lume din lume si reprezinta unul dintre pilonii care definiesc statulul social al Germaniei. Altfel spus, in Germania, asigurarea de sanatate este obligatorie si trebuie platita in mod oligatoriu. Partile care participa la plata asigurarilor de sanatate difera, de la caz la caz. Daca de exemplu, vorbim de un angajat cu norma intreaba, asigurarea de sanatate (Krankenversicherung) este suportata 50% din cota de angajat, si 50% de angajator. Daca intr-un cuplu casatorit, o persoana lucreaza, iar cealalata nu (si nici nu are ale surse financiare - Arbeitslosgeld usw), asigurarea mediaca pentru sotia/sotul care nu lucreaza poate fi achitata prin asigurarea celuilalt care lucreaza.

Dar ce trebuie sa stii despre aisgurarea de sanatate daca esti nou sosit in Germania?

Important insa pentru un strain este faptul asigurare de sanatate este obligatorie in Germania. Din acest motiv, odata te-ai inregistrat in Germania, trebuie sa iti pui la punct situatia medicala.

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa mergi la o casa de asigurari sa te inregistrezi acolo. Pentru a te inregistra ai nevoie de 2 fotografii tip buletin, adeverinta de la primarie ca locuiesti legal in Germania si datele bancare.
Ulterior, in 2-3 saptamani vei primi acasa un card de sanatate pe care il vei folosi la fiecare consult medical.
Asigurarea medicala nu este ieftina. In cazul in care esti angajat, ea reprezinta aproximativ 16% din salariu. In cazul in care nu lucrezi, suma minima obligatorie este de 140 de euro. Aceasta valoare se poate modifica, deci este orientativa, si valida numai la momentul publicarii acestui articol.

Pentru strainii care doar ce au ajuns in Germania, statul plateste in primele 6-8 luni asigurarea medicala.

Important:
  • Asigurarea de sanatate nu acopera costurile pentru un caz de accidentare la locul de munca. Aceasta situatie intra in reglementarea legii care priveste accidentele la locul de munca, iar autoritatea responsbila este Berufgenossenshaft. 
  • Asigurea de sanatate nu acopera costurile pentru efectele unei accidentari, cu efecte pe termen lung (la locul de munca sau in timpul liber). Aceasta revine in responsabilitatea Umfallversicherung (Sigurarea in caz de accidentare - privat sau legal.) Despre ce drepturi poate avea o persoana in acasta situatie, vom reveni intr-un articol viitor.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu