duminică, 26 martie 2023

Ce job-uri ai putea avea, daca ai ajuns de curand in Germania si nu stii limba germana?




Daca citesti acest articol inseamna ca ai ajuns de curand in Germania, vrei sa lucrezi dar nu stii limba germana.
Cu acest scop, iti impartasesc experienta mea, poate o gasesti utila in cazul tau.

Cand am ajuns in Germania, in urma cu 8 -9 ani, nu stiam sa exprim in limba germana decat lucruri banale. De aceea, a fost necesar sa merg la cursurile de integrare, care au tinut 14 luni si care s-au finalizat cu examenul de limba germana, nivel B2, scris, vorbit, ascultat/inteles.

Cursul a durat asa cum am spus 14 luni, iar eu am ales programul de seara, de la ora 17-21, deoarece in prima parte a zile am dorit sa lucrez.

La receptie, folosind limba engleza

Primul job a fost la receptia unui hotel, unde a trebuit sa fac rezervari, sa public valabilitatea camerelor pe booking, procedurile de check-in si check-out. Am reusit sa ma angajez, desi nivelul meu de limba germana era destul de low, pentru ca hotelul era unul turistic, si pentru activitatile de rutina ma descurcam si cu limba engleza. Eram constienta de faptul ca e numai o etapa, trebuia sa fac eforturi sa pot comunica in germana atunci cand interlocutorul nu stie engleza, astfel incat sa imi pot indeplini cu succes toate sarcinile jobului.

Nu a fost o perioada usoara, chiar deloc. Nu toti oameni sunt capabili de simpatie si nici de intelegere ca esti nou in Germania, pe unii nu ii intereseaza. De accea, extrem de important a fost mind-set-ul.

In firme unde lucreaza altii romani

In acceasi perioada, am avut sansa sa interactionez cu oameni care se aflau in situatii similare.
Ca varianta, te mai poti angaja in firme/fabrici mici unde lucreaza deja alti romanii. Cunosc pe cineva care lucreaza de exemplu intr-o mica fabrica unde se produc castii medicinale pentru persoanele cu probleme de auz. Persoana respectiva, se descurca vorbind romana pentru ca multi angajati, colegi erau din Romania si vorbea limba romana, iar daca avea ceva de comunicat in limba geramana, o ajutau colegii care se descurcau mai bine.

In domeniul transportului

O alta varianta ar fi sa lucrezi ca sofer. Acesta este un domeniu care plange in Germania dupa angajati. Fie ca e vorba despre DHL, posta, Amazon, livrari de mancare sau marfuri grele, daca ai un carnet de sofer poti avea direct un job, si te poti descurca fara sa stii limba germana. Daca iti faci griji pentru efortul fizic, nu este necesar sa transporti marfuri grele. Te poti angaja pentru farmacii sau cabinete medicala, sa trasnsporti medicamente sau probe ale pacientilor. In plus, de cativa ani, livratul produselor pe bicicleta (indiferent daca este e-bike sau bicicleta clasica), reprezinta un job destul de cautat.

Evident, toate aceste solutii sunt temporale. Pentru a ajunge sa te simti confortabil in Germania, sa te simti acceptat si integrat in socientate, este imperativ sa inveti limba germana. Insa cu putin efort si vointa, orice drum, indiferent cat de greu pare la inceput se poate parcurge. :) 


Pasaport pentru catel pierdut in Germania. Ce este de facut?

Pasaportul animalului de companie este obligatoriu atunci cand calatoresti impreuna cu acesta. Pasaportul  serveste drept dovada a vaccinarilor si a altor informatii importante referiotare la sanatatea catelului.

Daca se intampla sa treci prin nefericitul caz in care ai pierdut pasaportul cainelui, trebuie sa stii ca il poti reface la medicul veterinar care se ocupa de animalutul tau. De obicei, atunci cand iti inscrii catelul la un medic veterinar, mai multe informatii referitoare la starea de sanatate, locul, data nasterii si vaccinari sunt salvate in baza de date cabinetului.

Daca ai pierdut pasaportul, dar catelul a fost vaccinat dupa formula obisnuita anuala in prealabil la acelasi cabinet, pentru refacerea pasaportului nu va mai trebui sa il vaccinezi inca o data.
Daca insa cainele tau este nou inregistrat la medicul veterniar respectiv si nu iti cunoaste animalul, nu a efectuat nici un vaccin pentru catelul tau, este posibil ca pentru eliberarea pasaportului sa fii nevoit sa ii repeti vaccinarile.

Acesta poate reprezenta un inconvenient daca cainele este mai batran. Aceasta a fost si cazul nostru, cand pentru catelusa noastra de 15 ani am ales sa nu ii mai refacem pasaportul, pentru ca trebuia sa ii refacem toate vaccinurile, pe care le mai facuse in prealabil in cadrul aceluiasi an. Am ales acest lucru, luand in calcul faptul ca daca vom pleca in concediu avem cu cine lasa catelusa, iar motivatia cea ma puternica a fost faptul ca din cauza varstei ei inaintate ar fi putut dezvolta anumite probleme (recomandarea fiind facuta de medicul veterninar).