marți, 1 noiembrie 2022

Biciclete furate in Germania


Din pacate, in Germania, furtul bicicletelor a deveni in ultimii ani o banalitate, iar aceste informatii incarca sa trateze tema cum putem reduce pierderile in astfel de cazuri neferice si ce putem face sa diminuam sansele sa ne fie furate bicicletele.

4 biciclete furate in 7 ani de cand locuim in Germania

Prima bicicleta era un Montain Bike, nu foarte performata si scumpa, dar era functionala si bine intretinuta. Fusese un cadou de la o ruda. A fost furata de la interiorul scarii de bloc unde locuiam, in Führt, in apropiere de Nürnberg, in Bavaria. Desi nu aveam asigurare la ea, am facut o reclamatie la politie. Nu am primit niciun raspuns de la ei. Am ramas numai cu un gust amar si o lectie invata: ca bicicletele se fura cum se vinde painea calda in Germania si ca politia nu este surprinsa de astfel de fapte.

Alte 2 biciclete ne-au fost furate dupa ce ne-am mutat in Köln. Una de 1700 de euro, iar alta de 800 de euro.  Au fost furate din Tiefgarage, din parcarea subterana unde locuiam, la care au acces numai locuitorii blocului. Nu este nu bloc foarte mare, in total sunt aprope 20 de masini, deci aproximativ 20 de familii care au acces in garaj. De precizat este ca accesul in garaj este permis numai cu cheie sau telecomanda iar accesul persoanelor straine este teoretic interzis. Cele 2 biciclete erau prinse cu un lant de calitate una de cealalta, parcate langa masina. Presupunerea cea mai plauzibila la care am ajuns este ca cei care le-au furat nu au stat sa le separe in garaj, ci ca le-au urcat intr-o masina mai incapatoare impreuna si le-au desprins ulterior. Ciudat este ca inaltimea usii de la garaj nu depaseste 2,2 prin urmare nicio masina mai inalta nu ar fi avut acces...

Reclamatia la politie

Pentru aceste 2 biciclete am facut o reclamatie la politie, am prezentat imagini cu bicicletele, detalii, numere de inregistrare ale bicicletelor, etc. Cazul era unul destul de ciudat avand in vedere ca a fost intrare prin efractie si furt din spatiu privat (pentru ca ei au exclus complet ipoteza ca cineva din incinta sa faca asta). Dupa 4 ani de atunci, de la sesizarea facuta nu am aflat absulut nimic. Nu am primit decat dupa cateva luni de la politie o instiintare ca respectivul caz a fost inchis pentru ca, "in timpul cercetarilor lor", nu au reusit sa afle sau sa gaseasca niciun indiciu/pista despre cele 2 bibiclete.

Din fericire, pentru ca invatasem din experienta anterioara, aveam la acel moment o asigurare in caz de furt, iar dupa o saptamana am primit cam 80% din valoare totala a bicicletelor.

O alta bicicleta furata in miezul zilei din centrul orasului Koln

Cea de-a treia bicicleta a fost furata in miezul zilei, la intre orele 13.00-16.00 din fata unei cladiri unde lucram, din centrul orasului, in Köln. La pauza am verificat bicicleta, la ora 16.00 nu mai era. Tot ce am gasit a fost o cheie si lantul, unul de calitate medie, rupt cu cheia respectiva. Din nou, aceeasi poveste: mers la politie, facut reclamatie, oferit detalii, contractul de vanzare-cumparere, numarul de inregistrare al bicicletei. Dupa alte cateva luni, acelasi raspuns, nu s-a aflat nimic, iar cazul s-a inchis. Bicicleta, care costase 1300 de euro, era si ea asigurata, era noua si am recuperat aproape intreaga suma. 

Evident ca au ramas cateva intrebari. De exemplu, daca politia cunoste astfel de fapt chiar nu poate investi putin si pentru aceste "afaceri" care se fac cu biciclete furate. Sunt mult prea multe cazuri, sunt pagube mari care se fac zilnic si nu ar trebui ingnorate sau trate asa superifical.

Asigurarea pentru biciclete in caz de furt

Ca masura de protectie, in fata unor astfel de evenimente, poate singura clara care ne ramane este o asigurare in caz de furt. Nu sunt foarte scumpe, undeva la 35-50 euro pe an. La noi a meritat. 

Pentru bicicletele scumpe, daca le lasati chiar si pret de cateva ceasuri pe strada in Germania, e bine sa aveti asigurare in caz de furt. Se fura biciclete mai ales in anumite Land-uri, precum NRW, asa cum se respira aer... 

Pentru ca este pacat. Dupa astfel de cazuri oricum se zdruncina incerederea in oameni, in socientate, in autoritati ca vor rezolva ceva... E foarte trist daca pe langa asta trebuie sa mai pierzi si bani...

Scutit medical (krankgemeldet) pentru o perioada mai mare de 6 saptamani. Cum si cine plateste?

In Germania, daca un angajat s-a imbolnavit si lipseste de la locul de munca pentru o perioadă mai lunga de timp din cauza bolii, atunci angajatorul ii va plati salariul intreg numai pentru o perioadă limitata de timp, de 6 saptamani. Daca este depasita aceasta perioada de 6 sapatamani, persoana scutita medical va primi mai departe un ajutor pentru boala, dar ajutorul nu va veni de la angajator, ci din partea institutiei la care acesta are asigurarea de sanatate. 

Daca o persoana este in incapacitate de munca, angajatorul continua sa plateasca salariul timp de 6 saptamani. In cazul in care angajatul nu revine la munca nici dupa aceasta perioada din cauza bolii, fondul de asigurari de sanatate (Krankenversicherung) va plati salariul celui in cauza, iar aceasta suma reprezinta de obicei un anumit procent din salariu. 

Pentru orice persoana care lucreaza in Germania pe baza unui contract de munca, Krankengeld se plateste incepând cu a 7 saptamana de incapacitate de muncă, adica a 43-a zi de incapacitate de munca.

Contributia lunara  obligatorie (Beitragssatz) pentru fiecare angajat la asigurarea de sanatate, este de 15,90% din salariu, dintre care jumatate 7,95% este suportata de angajat, iar restul de angajator (50% angajatorul, 50% angajatul).